De vraag naar kunstleien wordt steeds groter. Kunstleien zijn leien die lijken op natuurleien, maar gemaakt zijn van vezelcement, een combinatie van cement en kunststofvezels. Natuurleien zijn door de natuur gevormd en bestaan uit leisteen. De natuurlijke vorm- en kleurverschillen van natuurlei ontbreken bij kunstlei. Kunstleien zijn fabrieksmatig gemaakt en verkrijgbaar als rechthoekige en vierkante leien. Met kunstleien is het mogelijk om daken en gevels een strakke, egale uitstraling te geven.

Kunstleien dak

Een kunstleien dak is voorzien van een coating, zodat vuil en vocht geen kans krijgen. Deze coatinglaag slijt na verloop van tijd waardoor de kunstlei meer vocht opneemt. Regelmatig onderhoud van kunstleien is dan ook noodzakelijk. Waar kunstleien ongeveer 30 tot 40 jaar meegaan, gaan de onderhoudsvriendelijke natuurleien wel 80 tot 100 jaar mee. Een dak of gevel bedekt met natuurleien hoeft u dus nooit meer te vervangen. Een kunstleien dak is minder duurzaam. Neem contact op met Leidekkersbedrijf Willem van Boxtel voor meer informatie over de voor- en nadelen van natuurlei en kunstlei.

Prijs kunstleien

Overweegt u om kunstleien te gebruiken als dak- of gevelbekleding? Kunstleien zijn verkrijgbaar met afgeronde hoeken of rechte hoeken, in een grote diversiteit aan kleuren, zoals grijs- en bruintinten of zinkkleur. De kleur blijft echter minder lang mooi dan de kleur van natuurlei. Ook de authenticiteit van natuurlei benadert kunstlei niet. Dit zorgt ervoor dat kunstleien goedkoper zijn dan leisteen. De prijs van kunstleien is echter ook afhankelijk van de manier van dakdekking. Zo is de enkelvoudige horizontale dekking goedkoper dan de dubbele dekking.

Kunstleien of natuurleien?

Kunstleien of natuurleien, welke soort lei past het beste bij uw pand? Wanneer u kiest voor een leien dak is het verstandig om uw wensen en eisen in kaart te brengen. Kiest u voor een leien dak vanwege de nostalgische uitstraling? Of omdat u wilt dat de leien dakbedekking levenslang meegaat? Dan is het verstandig om voor natuurleien te kiezen. Lei is een ambacht en dat is terug te zien in de dakbedekking of gevelbekleding. Wilt u liever een strak, egaal dak realiseren tegen lagere kosten? Dan zijn kunstleien een beter alternatief.