Wat is Lei?

natuursteen 1 groeve www natuursteensector nlLeisteen is een natuurlijk product en bestaat uit verschillende mineralen, zoals kwarts en chloriet, die door druk of hitte zijn samengeperst en omgevormd. Deze eeuwenlange metamorfose heeft de mineralen nieuwgevormd en door de grote schuifkracht van de aarde is er gelaagdheid ontstaan. Hierdoor is lei eenvoudig te splijten tot dunne platen. En daarom zijn leistenen ideaal om te gebruiken als bouwmateriaal. Bijvoorbeeld voor dakbedekking of gevelbekleding. De oorspronkelijke gelaagdheid van de natuurstenen lei is meestal nog goed zichtbaar en dat geeft leistenen een ambachtelijke uitstraling.

Leisteen en zijn bijzonderheden

De gelaagdheid van leistenen zorgt ervoor dat lei makkelijk te verwerken is en eenvoudig te splijten. Het zorgt er echter ook voor dat de kwaliteit van lei niet constant is, het is immers een natuurproduct. Het keuren van leien is dan ook van belang. Zo ondergaan leistenen eerst een visuele keuring en daarna worden ze op fysische en chemische kenmerken getest. Dit dient ter beoordeling van de interne structuur en geeft informatie over de duurzaamheid en gevoeligheid van de leistenen voor scheuren en verkleuring. Daarnaast worden kenmerken als massa, breuksterkte en wateropname onderzocht en de aanwezigheid van bepaalde stoffen als koolstof, sulfiden en carbonaat wordt opgemeten.

Een goede leisteen is:

  • zuur-, licht- en zeeluchtbestendig
  • niet waterdoorlatend
  • bestand tegen temperaturen onder het vriespunt
  • hittebestendig (tot maar liefst 200 graden Celsius)
  • duurzaam
  • milieuvriendelijk
  • in meerdere kleuren beschikbaar: blauw, groen, grijs en rood.
  • dik of dun. Dit is te danken aan hun natuurlijke ontwikkeling. Voor de leidekkers een voordeel, want zij kunnen zodoende oneffenheden in het dakwerk opvangen.


Lei- en dakbedekking

Naast lei verwerkt Leidekkersbedrijf Willem van Boxtel ook leipannen als dakbedekking. De leipan is een keramisch product en dus niet gevormd door de natuur, maar heeft daardoor wel onuitputtelijke variatiemogelijkheden. Zo zijn er prachtige siervormen mogelijk, bijvoorbeeld doorgedekte dakkapellen en kil- en hoekkeperleipannen. Deze leipannen zijn ook in allerlei kleuren beschikbaar. Meer weten of vrijblijvend een offerte aanvragen voor een leidakbedekking? Neem contact op.