Restauratie natuurleien dak Canisius college

"125 jaar later, nog steeds even authentiek" 

Het iconische Canisius College in Nijmegen wordt verbouwd tot appartementencomplex. De expertise voor de restauratie van het dak met natuurleien mochten wij inbrengen. Opdracht was om de rijke historie van het Canisius College te behouden. Het gebouw werd gebouwd rond 1900 in neorenaissance stijl. De bestaande detaillering van het dak blijft na restauratie onveranderd. We hebben bijvoorbeeld dezelfde afmeting van de leistenen en dikte van het lood aangehouden.

 

Canisius College Nijmegen 1Het indeklood is op authentieke wijze terug gebracht.      Canisius College Nijmegen 1De trotseerloodjes zijn van lood om een authentiek uiterlijk te krijgen.

Restauratie met natuurleien

De leistenen worden van de daken verwijderd en op klank gesorteerd. De leistenen die nog bruikbaar zijn worden hergebruikt voor de delen die vanaf de straat niet zichtbaar zijn. De overige dakvlakken worden gedekt met nieuwe natuurleien: Rathscheck Schiefer uit Mayen – Katzenberg type InterSIN® 120 in de formaten 35 x 20 / 30 x 20 / 27 x 18 cm.

Leien dak volgens ERM-richtlijnen

Het dak wordt volgens de ERM-richtlijnen URL4010 & 4011 gedekt. Het dakbeschot blijft onveranderd omdat het nog steeds goed is. Ook het zware NHL 30 lood konden we handhaven. Zo behouden we de prachtige details van het dak evenals de handgemaakte verstekken en diktes van de hemelwaterafvoer.  

Duurzaam natuurleien

Met het oog op duurzaamheid kon een deel van de oude leistenen worden hergebruikt. Bovendien zorgt de keuze voor natuurlei ervoor dat het dak opnieuw levenslang meegaat. 

Dak van het jaar! Lees het artikel

Bekijk hier het project